Ljustorps bygdegård

Ljustorps bygdegård ligger, som väntat, i Ljustorps socken, som i sin tur ligger i Timrå kommun i Medelpad. Mer specifikt ligger den utanför Mellberg i Öppom by. De som driver bygdegården kallar den för ”den kreativa lokalen mitt i bygden”, och det stämmer också väl överens med den typ av verksamheter som arrangeras i dess lokaler – allt från uppsättningar av teaterpjäser, fester, träningspass (framförallt Zumba), konserter, konstutställningar, möten och kurser till cafékvällar och modevisningar. Förutom allt detta erbjuder bygdegården dessutom borgerliga vigselceremonier, och driver en kanotuthyrning. Att alla dessa varierande verksamheter kan få plats i samma bygdegård beror på att gården har en rad olika lokaler till sitt förfogande, som passar olika syften. Här finns en affärslokal (som sköter själva Bygdekontoret), en fritidsgård, det så kallade bygdetorget, kanslier för diverse föreningar som håller till i gården och i bygden, liksom ett kök, ett förråd och flera samlingslokaler. Bygdegården har en stor lokal, där det ryms runt 150 personer, samt två mindre salar, varav den ena rymmer runt 25 personer och den andra runt 10 personer. Till alla evenemang går det bra att hyra stolar och bord från bygdegårdsföreningen.Utsikt_lövberget

Något som många bygdegårdar erbjuder, som dock inte finns som möjlighet i Ljustorps bygdegård, är att hyra bygdegården eller en del av bygdegården för övernattning. För att detta ska vara möjligt skulle det dock sannolikt krävas en del renovationer av Ljustorps bygdegård, till exempel installationen av ett badkar. En renovering av badrummet i bygdegården skulle dock inte behöva bli så dyr, eftersom man till exempel kan köpa billiga badkar på buildor.se. Uthyrningen skulle ju också i längden dra in en extra inkomst till bygdegården.

Ljustorps bygdegårdsförening har dock arbetat hårt för att bygdegårdens lokaler ska vara tillgängliga för alla, då hela nedre våningen av byggnaden är handikappsanpassad, bland annat genom att samlingshallarna är utrustade med hörslinga och att kapprummet med tillhörande dam- och herrtoalett är tillgängliga för rullstolar. På den nedre våningen finns också konferensutrustning, ljudanläggning, OH-apparat och tillgång till optisk fiber. Här finns med andra ord möjlighet att anordna nästan vilken typ av evenemang som helst, vilket invånarna i Ljustorp som synes också utnyttjar till fullo.

zenko