Countryside Farms

Fryksdalen är en dalgång runt Frykensjöarna mitt bland Värmlands vackra, gröna skogar. Här är Selma Lagerlöf född och uppvuxen, och många lokala platser och sevärdheter känns igen från hennes böcker. Hennes barndomshem finns fortfarande kvar och är även öppet för besökare. Fryksdalen har även många andra fina kulturella sevärdheter att besöka. Flera vackra bygdegårdar finns kvar välbevarade och här ordnas många traditionsenliga aktiviteter. Är man mer intresserad av sport och motion hittar man Sveriges första skidtunnel här. Perfekt för den som vill få lite träning inför Vasaloppet även under sommarsemestern.

En bit historia

Sunne är en mindre ort i Fryksdalen. Det finns ca 20 bygdegårdar runt Sunne. På många av dessa ordnas traditionsenligt midsommarfirande, nationaldagsfirande och julmarknader. Du kan även hitta andra aktiviteter såsom många olika museum, Lagerlöfsfesten och olika musikkvällar. I utkanten av Sunne hittar man Sunne Hembygdsgård som flyttades hit 1957. Här finns flera museum. I Gräsmarks hembygdsgård finns ett tiotal byggnader från flera olika tidsepoker. Högt upp på en höjd ligger vackra Lysviks hembygdsgård, med storslagen utsikt över sjön. Här finns en sockenstuga från början av 1800- talet och ett hembygdsmuseum. Här ligger även Berga Gård som bedriver vandrarhem och konferensgård.

Livet förr i tiden

Om du besöker de gamla hembygdsgårdarna kommer du känna historien i byggnaderna, nästan som om du är ett par hundra år tillbaka i tiden. Mycket var annorlunda för dem som levde då. Det var ett tuffare liv på många sätt. Arbetet på gårdarna var mycket tungt och samhället var mycket ojämställt. I dagens samhälle är arbetet ofta inte lika tufft fysiskt, men det kan vara nog så tuff psykiskt med den ständiga pressen att finnas tillgänglig dygnet runt. Vi delar med på sysslorna i hemmet och båda parter arbetar vanligen. Om det blir för stressigt kan man ta hjälp av till exempel RUT-avdrag för hemstädning .

zenko