Bygdegårdar och hembygdsgårdar i Roslagen

I det idylliska Roslagen bara en kort bilresa från Stockholm finns det ett stort antal bygdegårdar och hembygdsgårdar.

De flesta hembygdsgårdarna och bygdegårdarna i Roslagen drivs av olika ideella hembygdsföreningar. Bygdegårdarna är oftast möjliga att hyra medan hembygdsgårdarna mer drivs i form av museer. Utöver inkomster för uthyrning och visningar får föreningarna ofta bidrag. Ett sätt för föreningarna att hålla koll på sin ekonomi är att teckna ett elavtal som Vintertrygg. Det handlar i många fall om gamla byggnader som restaurerats varsamt.

Östhammar

Österbybruk i Östhammars kommun är en gammal bruksort. Här finns Dannemora Hembygdsförening. Hembygdsgården är en arbetarbostad från 1700-talet. Hembygdsföreningen har verksamhet även på andra platser än Hembygdsgården. De har ett Lantbruksmuseum där det finns en imponerande samling av gamla jordbruksredskap, traktorer och gammalt hantverk. Det ligger centralt beläget i Österbybruk mittemot Vallonsmedjan. I Österbybruks Herrgårds gamla stallbyggnader finns ett vagns- och brandmuseum. Här kan du bland annat se gamla brandredskap och gamla hästdragna vagnar. Föreningen har även en bagarstuga.

I Östhammars kommun hittar du även Norrskedika Bygdegård samt Frösåkers Hembygdsgård. Norrskedika Bygdegård ligger i den gamla byskolan och kan hyras för olika tillställningar. Frösåkers Hembygdsgård omfattar en garvargård från tidigt 1800-tal inredd med tidstypiska möbler, en verkstadsbod och en svarvareverkstad från 1800-talet. Under sommaren finns det våffelservering och visningar av hembygdsgården.

Erikskulle

I Söderbykarl i Norrtälje kommun hittar du Erikskulle hembygdsgård och museum. Det är det enda museet i Norrtälje kommun med en bred samling av föremål från yngre stenåldern till 1900-talets första halva. Det finns tusentals föremål från Söderbykarl och socknarna runt omkring. Här kan du titta på alltifrån vikingabåten Viksbåten från mitten av 1000-talet till en lanthandel från 1960-talet med komplett inredning och inventarier. Du hittar även en stor samling kläder och textilier, stenåldersyxor och ett salongsmöblemang från slutet av 1800-talet. Ströva runt bland byggnaderna och känn tidens vingslag. Det finns bland annat ett par torp från 1700- och 1800-talet. I en byggnad kan du hitta vagnar och jordbruksredskap, i en annan vapen, uniformer och andra persedlar för båtsmannen och soldaten.

Tolvmansgården

Strax utanför Rimbo i Norrtälje kommun hittar du den idylliska Tolvmansgården som omnämns första gången år 1384. Den ligger i byn Liesta som år 1730 bestod av tre hemman, där Tolvmansgården var ett. I mitten av 1800-talet flyttade gården till sin nuvarande plats. Namnet Tolvmansgården kommer från att det bodde en tolvman, ungefär dagens nämndeman, i hemmanet. Tolvmansgården består av det tidigare bostadshuset, en lada samt ett lider. Sedan år 1967 äger Rimbo Hembygdsförening gården. De arrangerar ett antal arrangemang varje år. De största är Valborgsmässoafton, samt firanden i samband med nationaldagen och midsommarafton. Varje sommar arrangeras det utställningar som är öppna varje lördag och söndag. Det brukar vara gott om besökare som strosar runt samt tar sig en god fika i den lummiga trädgården. Självklart är det hembakat som gäller och det finns även våfflor.

zenko