Björksta bygdegård

Björksta socken ligger i Västmanland. Björksta är en av byarna i socknen, och de har sedan början av 60-talet åtnjutit en bygdegård bestående av en vit stenvilla som ligger nära byns kyrka. Den är en mötesplats för byns invånare, men också en viktig del av byns kulturliv och föreningsliv.

Bygdegården sköts av en bygdegårdsförening. Föreningen bidrar själva till kulturlivet genom att bland annat anordna loppmarknader och pubkvällar, och evenemang i samband med olika högtider, som julgransplundring vid tjugondag Knut. Genom att hyra ut sina lokaler till föreningar i byn bidrar bygdegården både till föreningslivet och kulturlivet, och bland annat danskurser, teaterrepetitioner, ungdomsdisco, studiecirklar och ungdomsgård huseras i den vita villan.

Huset i sig är väl värt ett besök. Det byggdes år 1917, och var från början en folkskola, men övertogs av bygdeföreningen 1955. Det är beläget i en vacker trädgård som gör att platsen lämpar sig väl för trädgårdsfester under sommarhalvåret. Husets ovanvåning huserar en lägenhet som är uthyrd för boende, men undervåningen står till föreningens förfogande. Huset har två festsalar, varav den största kallas Stora salen, som med sina 135 kvadratmeter rymmer 100 sittande gäster. Stora salen har dekorerats med en väggmålning som föreställer olika aspekter av livet i Björksta på 50-talet. I salen finns också en kopia av Björksta kyrkas medeltida kyrkport. Originalet finns inte längre i socknen, utan kan beskådas på Historiska muséet i Stockholm. Stora salen rymmer också en scen.björksta 2

I Lilla salen, som rymmer mellan 15 och 20 personer, finns en öppen spis som med fördel kan tändas under föreningsmöten eller studiecirklar under hösten och vintern. I huset finns också ett kök med porslin för 100 kuvert, varmluftsugn, kyl och frys, diskmaskin och en kaffebryggare av industrimått. Andra faciliteter som behövs vid evenemang av olika slag, som kapprum, parkering, handikappanpassade toaletter och ramper, finns också tillgängliga.

Även privatpersoner är välkomna att hyra lokalerna i bygdegården, och eftersom gården ligger intill byns kyrka är det en utmärkt plats att arrangera bröllopsfester, dop, begravningar och minnesstunder. Lokalerna passar också för födelsedagsfirande, konserter, årsmöten, kurser eller konferenser.

Föreningen som sköter om bygdegården drivs av eldsjälarna i styrelsen. Om man vill stödja föreningen kan man bli medlem, för en avgift på 150 kronor per år.