Att driva en Bygdegård

Skötseln av en bygdegård

En bygdegård är en plats för möten, fest och historia. Att åka till bygdegården ska vara förenat med positiva känslor, som när man sätter sig på flyget till Teneriffa, full av förväntan. Här kan generationer av människor mötas på ett lättsamt sätt för att umgås och förstå varandra. Därför är det viktigt att en bygdegård är anpassad för alla i samhället. Tillgänglighetsanpassning av lokaler för handikappade är en viktig del av det så se till att din bygdegård har flexibla lösningar för olika tillfällen. Det är förstås viktigt att tänka på brandsäkerheten och trygghet i lokalerna. Det är såklart av yttersta vikt att ha en bra parkering och då också en rätt placerad handikappsparkering.

Att man har en välkomnande atmosfär i sina lokaler brukar vara lätt och givet för den som tittar in, att det är hög kvalitet på det som byggdes förr i tiden det är sant, därför är det viktigt att man har en plan för att bevara undvika gamla byggnader, då kommer kommande generationer också att kunna avnjuta den gamla Sveriges underbara arkitektur. Givetvis har alla bygdegårdar sin speciella arkitektur och sin unika historia, därför måste eventuella renoveringar vara förenade med stor efterforskning och försiktighet.

En bygdegård ska vara välkomnande även i sin utemiljö. Direkt när man kommer till en bygdegård så bör intrycket vara positivt, därför vill man att det ska kännas välkomnande och tillgängligt. Det krävs lite planering för att få till det rätt; fundera på hur din bygdegård används och vilka olika typer av event och funktioner som ska finnas, är det kanske något som inte fungerat så bra nu eller som kan förbättras, behövs det ytor för picknickar, uteaktiviteter, ställa upp ett växthus eller en marknadsplats. Hur kan du utveckla gården? Vilka nya saker kan ni tänka på? Går det att göra gården viral genom en fin hemsida? Kan ni dra in fiber och ha wifi för era gäster? Det är mycket man kan göra på en bygdegård, det är bara låta idéerna flöda.

Miljöarbete

Att ha miljödiplomerade lokaler är också helt rätt i tiden. Se över gårdens drift och material, se till att ni har rätt energiförsörjning, tänk långsiktigt i era investeringar för en hållbar framtid. Det lokala miljöarbetet gör att det blir lättare att tänka globalt, det är en av anledningarna till att vara en pionjär på detta området. Se till att bygdegården är i samklang med den lokala naturlandskapet och vet du inte hur man gör så kontakta din lokala kommun.

Scenen och Teknik

En bygdegård är förknippad med musik, dans och fest. Därför vill man erbjuda bra teknik som fungerar för de som nyttjar lokalerna. Tyvärr många bygdegårdar har fastnat i utvecklingen när det gäller detta området. Sätt en något högre ambitionsnivå när det gäller era egna idéer och krav. Med rätt högtalare, mikrofon och hörslinga kan fler känna sig som en del av eventet. Skaffa en Wifi för den yngre generationerna, men se till att man måste lära sig något om gården när man utnyttjar det.

Lycka till med er bygdegård.

zenko